Daar stonden we dan! Om kwart voor negen in de ochtend, voor het gebouw van het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad. Met onze Macbooks in de hand liepen we het gebouw binnen om vervolgens een kleine introductie te krijgen over de hackathon. De introductie was het begin van een leuke, 11 uur durende hackathon.

Idee bedenken
Vanuit de organisator (De Verkeersonderneming: http://www.verkeersonderneming.nl) hadden we een hele set aan data ontvangen. De opdracht was om een innovatief idee te bedenken en presenteren waar Flitsmeister inhoudelijk wat aan heeft. De eerste paar uren hebben we ons idee besproken en verder uitgewerkt. Dat was lastig, omdat we door de grote datasets het overzicht even kwijt waren. Daarnaast waren de ideeën die we voorheen hadden bedacht niet toepasbaar op de gesloten datasets die we hadden verwacht, omdat deze niet de volledige data leverden.
Idee uitwerken
We zijn gaan kijken naar de bewegingsdata van alle voertuigen in een bepaald gebied. Uit deze data kunnen we herleiden hoe hard een voertuig rijdt en ook hoe snel deze tot stilstand gekomen is. Wanneer je binnen een x aantal seconden tot stilstand bent gekomen op een snelweg, kunnen wij hieruit halen dat er een ongeval gebeurd is. Tijdens het bekijken van de data, hebben we gekeken of ons idee/algoritme klopte. Hier hebben wij een mooi ‘proof-of-concept’ van gemaakt.
Vanuit dit idee hebben wij een takenoverzicht gemaakt. Dit ging over wat we gingen doen om ons project te presenteren met de data die we hebben verzameld en gestructureerd. We hebben de taken verdeeld over ons vieren (Tony, Bram, Nick en Hendrik) en zijn aan de slag gegaan.
Taken en de presentatie
We hadden uitzicht over het parcours waar verschillende auto’s aan het slippen waren op de weg tijdens een slipcursus. Voordat we aan de beurt waren om te gaan slippen over het parcours, zijn we bezig geweest met de taken en de presentatie waar we alle data in hebben gezet. Na het slippen stond het diner klaar en konden we aanschuiven. Aansluitend kregen we meteen te horen dat we de eerste groep waren die mochten presenteren. We hebben de laatste details in de presentatie gezet voordat Bram en Hendrik het woord mochten nemen en de ideeën mochten delen met de overige teams en de jury.
Nadat alle teams hun goede ideeën hadden laten zien was het aan de jury (waar onder anderen Jorn bij zat) om een eindoordeel te geven. Dit duurde een half uur, want de beslissing was moeilijk! Zoveel goede en innovatieve ideeën zijn voorgedragen en uitgedacht.
Uitreiking
Uiteindelijk waren wij helaas niet de winnaar. Het team dat won, heeft op deze dag een multimodale routeplanner voor toeristen gebouwd in Rotterdam. Dit om zoveel mogelijk van de knelpunten te laten vermijden terwijl ze toeristische punten bezoeken in de stad.
De hackathon was erg leerzaam en creëerde teambuilding binnen ons vieren. Ook is het leuk om afwisseling te hebben naast de werkdagen die we hebben wij Flitsmeister. Zeker iets om vaker te doen!
Hackathon in Lelystad was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.