Quantcast
Channel: Flitsmeister blog - Medium
Viewing all 119 articles
Browse latest View live

Hackathon in Lelystad

$
0
0

Daar stonden we dan! Om kwart voor negen in de ochtend, voor het gebouw van het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad. Met onze Macbooks in de hand liepen we het gebouw binnen om vervolgens een kleine introductie te krijgen over de hackathon. De introductie was het begin van een leuke, 11 uur durende hackathon.

Idee bedenken

Vanuit de organisator (De Verkeersonderneming: http://www.verkeersonderneming.nl) hadden we een hele set aan data ontvangen. De opdracht was om een innovatief idee te bedenken en presenteren waar Flitsmeister inhoudelijk wat aan heeft. De eerste paar uren hebben we ons idee besproken en verder uitgewerkt. Dat was lastig, omdat we door de grote datasets het overzicht even kwijt waren. Daarnaast waren de ideeën die we voorheen hadden bedacht niet toepasbaar op de gesloten datasets die we hadden verwacht, omdat deze niet de volledige data leverden.

Idee uitwerken

We zijn gaan kijken naar de bewegingsdata van alle voertuigen in een bepaald gebied. Uit deze data kunnen we herleiden hoe hard een voertuig rijdt en ook hoe snel deze tot stilstand gekomen is. Wanneer je binnen een x aantal seconden tot stilstand bent gekomen op een snelweg, kunnen wij hieruit halen dat er een ongeval gebeurd is. Tijdens het bekijken van de data, hebben we gekeken of ons idee/algoritme klopte. Hier hebben wij een mooi ‘proof-of-concept’ van gemaakt.

Vanuit dit idee hebben wij een takenoverzicht gemaakt. Dit ging over wat we gingen doen om ons project te presenteren met de data die we hebben verzameld en gestructureerd. We hebben de taken verdeeld over ons vieren (Tony, Bram, Nick en Hendrik) en zijn aan de slag gegaan.

Taken en de presentatie

We hadden uitzicht over het parcours waar verschillende auto’s aan het slippen waren op de weg tijdens een slipcursus. Voordat we aan de beurt waren om te gaan slippen over het parcours, zijn we bezig geweest met de taken en de presentatie waar we alle data in hebben gezet. Na het slippen stond het diner klaar en konden we aanschuiven. Aansluitend kregen we meteen te horen dat we de eerste groep waren die mochten presenteren. We hebben de laatste details in de presentatie gezet voordat Bram en Hendrik het woord mochten nemen en de ideeën mochten delen met de overige teams en de jury.

Nadat alle teams hun goede ideeën hadden laten zien was het aan de jury (waar onder anderen Jorn bij zat) om een eindoordeel te geven. Dit duurde een half uur, want de beslissing was moeilijk! Zoveel goede en innovatieve ideeën zijn voorgedragen en uitgedacht.

Uitreiking

Uiteindelijk waren wij helaas niet de winnaar. Het team dat won, heeft op deze dag een multimodale routeplanner voor toeristen gebouwd in Rotterdam. Dit om zoveel mogelijk van de knelpunten te laten vermijden terwijl ze toeristische punten bezoeken in de stad.

De hackathon was erg leerzaam en creëerde teambuilding binnen ons vieren. Ook is het leuk om afwisseling te hebben naast de werkdagen die we hebben wij Flitsmeister. Zeker iets om vaker te doen!


Hackathon in Lelystad was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.


Werkt Flitsmeister al met Apple CarPlay?

$
0
0

Werkt Flitsmeister al met Apple CarPlay?

Ja dat vinden wij dus ook een heel goede vraag. Helaas is Apple niet zo happig op het toelaten van apps. Wij blijven het proberen :)


Werkt Flitsmeister al met Apple CarPlay? was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Ook in Europa: Flitsmeister aan=gaan

$
0
0

In heel Europa kan je onze app gebruiken. Afhankelijk van het aantal gebruikers in een land en de wetgeving is de app in sommige landen niet of minder goed te gebruiken. Mobiele flitsers bijvoorbeeld worden in Nederland 100% gemeld door onze gebruikers. In een land als Spanje hebben we minder ogen op de weg dus zal de betrouwbaarheid ook lager zijn dan in Nederland. In Frankrijk is het alleen toegestaan om gevarenzones van flitsers aan te geven (binnen de door ons aangegeven zone staat er dan een snelheidscontrole) en in Zwitserland zijn apps zoals Flitsmeister verboden en daar laden we dan ook geen data in je app.

De dekking is misschien dus wat minder in andere landen, het melden van flitsers of bijv stilstaande voertuigen heeft absoluut zin! Zeker als we met z’n allen de wegen in Europa op gaan om vakantie te vieren. Help elkaar dus ook buiten Nederland en voorkom dat je in files staat of een boete krijgt door de app te gebruiken.

Wil je weten hoe Flitsmeister je helpt in het land jouw vakantiebestemming? Check dan onderstaande kaart of lees het nog uitgebreider op onze dekkingspagina: https://www.flitsmeister.nl/dekking.html


Ook in Europa: Flitsmeister aan=gaan was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Contact met ons? Zo werkt dat!

$
0
0

Zonder onze gebruikers zijn wij nergens. Niet alleen omdat jullie ons o.a. voorzien van meldingen van flitsers en stilstaande voertuigen, maar ook omdat we vaak op basis van jullie feedback de app nog beter kunnen maken. Met 1,1 miljoen gebruikers die onze app vaak dagelijks gebruiken, betekent dit ook dat we veel van jullie horen. En daar zijn we blij mee!

In maart van dit jaar merkten we dat wij met ons huidige team niet snel genoeg konden reageren op vragen en feedback die we van onze gebruikers krijgen. Zowel via de website, social media en de appstores kregen wij gemiddeld meer dan 600 reacties per maand binnen. Gebruikers werden niet blij van het lange wachten op antwoorden en onze developers willen het allerliefst doen waar ze goed in zijn: het beter en mooier maken van de app. Daarom hebben we toen het besluit genomen om in ieder geval alle inkomende berichten die via onze website binnenkomen, in eerste instantie te laten beantwoorden door een partner. Na de eerste gesprekken met ContactCare werd al snel duidelijk dat dit een match was.

Wij vinden een aantal zaken belangrijk als het gaat om het beantwoorden van deze berichten:

  • 7 dagen per week een snelle reactie
  • persoonlijke en vrolijke manier van communiceren
  • specifieke/technische problemen doorzetten naar developers

Dit gaat wat ons betreft hartstikke goed! Onze gebruikers krijgen snel antwoord, we zien complimenten binnenkomen over de reactie van onze collega’s in Amersfoort en onze developers kunnen zich echt vastbijten in individuele problemen van gebruikers. Ook krijgen we via onze website veel tips en suggesties om onze app te verbeteren. Al deze opmerkingen worden iedere maand door onze mensen beoordeeld en wanneer wij het net zo’n goed idee vinden, zetten we het op onze roadmap.

Een gedeelte van het team bij ContactCare dat voor je klaar staat

Social media hebben we binnen ons team verdeeld. Jorn beheert Twitter, Monique reageert op je berichten via Facebook en Kim zorgt voor een kijkje achter de schermen bij ons via Instagram.

Al met al een win-win situatie voor iedereen. Heb je toch nog tips voor ons over hoe we nog beter om kunnen gaan met feedback van onze gebruikers? Laat het ons weten in een reactie!


Contact met ons? Zo werkt dat! was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Flitsmeister voegt pechhulp on demand toe aan app

$
0
0

Flitsmeister aan = gaan! Lukt dat niet omdat je met pech staat? Dan helpen we je vanaf vandaag makkelijk en voordelig weer op weg. Wij bieden je nu pechhulp on demand van Allsecur. Dus sta je met een lekke band, lege accu of andere problemen langs de weg? Druk op het loepje en kies voor “Laat pechhulp komen”, de rest wijst zich vanzelf.

Op dit moment kunnen alle Android-gebruikers pechhulp on demand gebruiken. De iOS-gebruikers moeten nog even geduld hebben. Apple heeft deze update nog in review, wat betekent dat ze deze goed moet keuren. Dit is een normaal proces, wat nu alleen langer duurt dan wij hadden verwacht.

Het officiële persbericht dat Allsecur hierover heeft verspreid vind je hier.


Flitsmeister voegt pechhulp on demand toe aan app was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Verkeersmanagement tijdens U2? Dat had ik nooit gedacht!

$
0
0

Verkeersmanagement tijdens het concert van U2 in de Johan Cruijff Arena. Tja, dat had ik 5 jaar geleden, in de beginjaren van Flitsmeister nooit gedacht. Inmiddels zijn we met Flitsmeister uitgegroeid tot een gewaardeerde partner om tijdens evenementen te communiceren met automobilisten. Maar verkeersmanagement tijdens zo’n concert, wat komt daar allemaal bij kijken en wat doen wij daar precies? Dat ga ik je vertellen!

Het begint voor mij allemaal op zaterdag 29 juli rond de klok van half 3. Om die tijd arriveerde ik bij de Johan Cruijff Arena. Na het zien van de vele enthousiaste U2 fans die al lang in de rij staan, heb ik mij gemeld bij het OMC. Het OMC staat voor ‘’Operationeel Mobiliteits Centrum’’.

Sfeerimpresssie van het OMC.

Vanuit deze naam kan je al concluderen dat het niet alleen om automobilisten gaat. Vanuit dit centrum wordt namelijk de gehele stroom van bezoekers gemanaged tijdens de aankomst en het vertrek. De bezoekers komen niet alleen met de auto naar het concert, maar veel mensen verplaatsen zich ook met het openbaar vervoer. Daarom is in het OMC ook de NS (trein) en de GVB (Metro) aanwezig. Naast deze partijen is ook Livecrowd aanwezig. Zij monitoren alles wat er in relatie tot het concert wordt gedeeld op social media. Daarnaast zijn ook de Politie, de Gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat en natuurlijk de ArenA zelf vertegenwoordigd.

Tijdens de instroom van de bezoekers hebben we in de app op de verschillende toegangswegen meldingen met bijvoorbeeld informatie over het parkeren getoond. Vanuit het OMC werd het verkeer real-time gemonitord op basis van onze data. Gelukkig voor de bezoekers liep alles soepel en was het daarom ook niet nodig om extra berichtgeving in te zetten.

Melding in Flitsmeister over het ongeval op de A10

Nadat alle bezoekers om 21:00 uur binnen waren was er voor ons zelf ook nog de mogelijkheid om een blik te werpen op de performance van Bono en zijn bandleden. Toen we drie kwartier van het twee uur durende concert hadden gezien, werden we opgeroepen om terug te keren naar het OMC. Er was namelijk een ongeval gebeurd op de verbindingsboog van de A2 richting de A10. Door dit ongeval werd de verbindingsboog afgesloten, waardoor de bezoekers na afloop van het concert niet vanuit de A2 de A10 richting Amersfoort op konden. Om te voorkomen dat het verkeer vanaf het concert hier vast zou gaan lopen, hebben wij nieuwe berichtgeving toegevoegd aan de app. We adviseerden gebruikers om de A10 Zuid te volgen indien zij richting Amersfoort of Zaandam moesten. Mede dankzij deze maatregel en het adequaat optreden van de NS en het GVB, konden alle bezoekers het concert soepel verlaten. Rond middernacht waren bijna alle bezoekers vertrokken.

Om 00:30 uur zat ik weer in de auto richting huis en had ik tijd om nog eens terug te denken aan de avond. Toen kwam wel het besef dat het wel enorm gaaf is dat we met Flitsmeister uitgegroeid zijn tot een dienst die wordt ingezet voor verkeersmanagement tijdens concerten. Waar Rick, Sjoerd en ik in de beginjaren bezig waren met een app puur om medeweggebruikers te waarschuwen voor flitsers, is dat nu wel veel meer geworden. Nu willen we gebruikers op alle mogelijke manieren helpen tijdens de rit. Het geven van specifieke verkeersmanagementadviezen is een mooie manier van hulp die niet alleen de gebruikers helpt, maar ook de overheid, gemeente of de concert organisator. Een win-win situatie! Uiteraard ook mooi dat we hiermee en nieuw verdienmodel hebben ontwikkeld waarmee we de doorontwikkeling van Flitsmeister kunnen realiseren. Samengevat een mooie ervaring en prestatie waar ik samen met het hele Flitsmeister team enorm trots op ben!


Verkeersmanagement tijdens U2? Dat had ik nooit gedacht! was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

De FM Zomeractie ☀️

$
0
0

Wij reizen graag samen met jou mee naar jouw vakantiebestemming. De hele maand augustus maak je elke week kans op 1 van de 5 PRO accounts óf aan het eind van deze maand de hoofdprijs: een vakantieverlengpakket! Wat je hiervoor moet doen? Heel simpel. Stuur jouw vakantiefoto op naar zomeractie@flitsmeister.nl waar wij direct kunnen zien waar jij ons mee naartoe hebt genomen op vakantie. Ook kan je via onze Instagram kans maken door ons te taggen of #flitsmeister onder jouw vakantiefoto te zetten. Voor de leukste, gaafste en origineelste foto stellen wij speciaal een vakantiepakket samen. Wees dus snelll…


De FM Zomeractie ☀️ was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Aanwezig bij de IAA in Frankfurt

$
0
0

Dinsdagochtend 12 september 2017 in Frankfurt. Daar staan we dan. Flitsmeister op de IAA: die Internationale Automobil-Ausstellung. Samen met onze partner Be-Mobile zijn we met een stand aanwezig in de New Mobility Hall. Hier staan allerlei bedrijven die innovaties binnen het automotive domein aanbieden.

Ook wij staan hier om een aantal van onze toekomstige diensten onder de aandacht te brengen bij de verschillende autofabrikanten. Hierbij presenteren wij onder andere de integratie met matrixborden (demofilm) waar we momenteel hard aan werken. Hiernaast geven we ook demo’s over de mogelijkheden die er zijn op basis van stoplichtinformatie. Hierbij kunnen wij de gebruiker adviseren over de tijd tot groen en advies voor het creëren van een groene golf.

De bovenstaande diensten kunnen via onze app of rechtstreeks worden geadopteerd door de automotive fabrikanten. Ik heb met verschillende partijen goede gesprekken gehad hierover. Daarnaast zijn we ook nog een aantal andere interessant Nederlandse bedrijven tegen gekomen. Toch grappig dat je daarvoor helemaal in Frankfurt moet zijn, maar het werkt ;-)

Op donderdagochtend heb ik een presentatie gegeven over alle toekomstige diensten voor een vak-gezelschap van 40 mensen uit de automotive branche. Hier werd enthousiast op gereageerd en gaat zeker tot vervolgafspraken leiden!

Tot zover een update uit Frankfurt!

Tschüss!


Aanwezig bij de IAA in Frankfurt was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.


De flitsende zomer van Flitsmeister

$
0
0

Benieuwd waar wij de afgelopen zomer mee bezig waren? Vanuit het Flitsmeister HQ laten wij je graag onze gemaakte features zien en de dingen waar we nu mee bezig zijn!

Zoomen op detailschermen

Je kan nu zoomen op detailschermen. Handig om zo bijvoorbeeld precies te kunnen zien waar een onbekende flitser staat. Ook is het fijn om op deze manier een file te bekijken voordat je de weg op gaat! Een feature wat onze gebruikers graag terug wilden zien in de app.

Pechhulp on demand
Het is nu ook mogelijk om in de app pechhulp on demand in te schakelen als je met pech langs de weg staat. Een samenwerking met AllSecur zorgt ervoor dat dit mogelijk is in onze app. Geen abonnement maar alleen betalen voor de hulp die je nodig hebt, dat klinkt logisch, en dat is het ook ;-)

Android splitscreen
Multitasken kunnen we allemaal toch? Je kan nu Flitsmeister ook tegelijk met een andere app op je Android scherm zien. Zo kan je bijvoorbeeld Flitsmeister en Spotify beiden openen op één scherm. Yes!

Smiley op het dashboard
De groene, grote smiley kan je nu veranderen naar een zelfgekozen emoticon. Onze PRO-gebruikers krijgen iets extra’s: een eigen foto die je kan toevoegen! Als je dat nu graag wilt, net zoals de advertenties uitzetten, kan je ons een handje helpen door ook PRO te worden.

Meewerken aan onze gave features?
Ben je enthousiast geworden door onze gemaakte features? En wil jij ook helpen om de app nóg mooier te maken? Check onze vacature voor Android developers. We zijn namelijk naar jou op zoek!

En waar we nu mee bezig zijn…
Kijk de hele video af om te zien met welk project we nu onder andere bezig zijn. Om ons te blijven volgen kan je altijd een kijkje nemen op onze social kanalen: Facebook en Twitter . Sinds kort zijn we ook te vinden op Instagram!


De flitsende zomer van Flitsmeister was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Boetes in 2018: zo ziet het er uit

$
0
0

De bedragen van verkeersboetes verhogen in 2018 en dat was voor ons de reden om de boetes eens onder de loep te nemen en met jullie te delen. Ook in het regeerakkoord dat deze week is ondertekend, staan allerlei plannen rondom verkeer. Hoewel we allemaal houden van lekker doorrijden, willen we uiteraard ook veilig thuiskomen. Daarom is het goed om je in te leven in (gevaarlijke) situaties om deze natuurlijk te voorkomen. In deze blog lees je meer over dit onderwerp!

Snelheidsovertredingen

De hoogte van snelheidsovertredingen gaan vanaf volgend jaar variëren van € 1 tot € 35 per te snel gereden km/u. Een voorbeeldje: als je in 2017 de maximum snelheid overschrijdt met 30 km/u, dan ben je ongeveer € 275 kwijt. Doe je hetzelfde in 2018, dan kost het je € 312. Dat is een verschil van wel € 37! En we hoeven je vast niet te vertellen dat wij jou een handje kunnen helpen om dit te voorkomen. 😉

Flitsmeister aan = gaan

De rode kruizen op de matrixborden worden vaak genegeerd op snelwegen. Dit is niet alleen mega gevaarlijk (zie afbeelding hieronder), maar kost je ook nog eens € 237. Gelukkig hebben wij hier binnenkort een oplossing voor, namelijk: informatie over matrixborden in de app! Dat maakt de boel een stuk veiliger. Ook gaan we informatie over stoplichten tonen, zodat je jouw rijgedrag op een slimme manier kan aanpassen. Je bespaart brandstof omdat je minder hoeft op te trekken en uiteraard waarschuwen we je wanneer hij op rood staat. Dit scheelt je dus tijd, geld en we helpen je óók nog de boete voor door rood rijden (€ 230) te voorkomen. Hoe wij aan al die informatie komen? Wij werken al geruime tijd samen met meerdere partijen aan Talking Traffic, maar daarover later mee.

Bron: https://autorai.nl/oproep-negeren-rode-kruizen-moet-maar-eens-klaar-zijn/

Innovatie in het verkeer

In het gloedjenieuwe regeerakkoord staan verschillende maartregelen en plannen rondom veiligheid in het verkeer. Zo worden de boetes voor notoire hardrijders verhoogd, wordt er wederom flink geinvesteerd in verbeterde infrastructuur en er wordt ingezet op beïnvloeding van verkeersgedrag. Dit laatste is iets waar wij al lange tijd volop mee bezig zijn door o.a. pilots in Rotterdam waarbij we adviseren over adviessnelheden en uiteraard bij het sturen van verkeer bij wegwerkzaamheden en evenementen. Oftewel: van alles waar wij ons nu en de komende tijd op richten!


Boetes in 2018: zo ziet het er uit was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Gebruiksaanwijzing Flitsmeister voor iOS

$
0
0

In de gebruiksaanwijzing zijn de stappen doorlopen om te zien hoe je Flitsmeister optimaal laat draaien op je iPhone. Een van onze gebruikers heeft de tijd genomen om dit in elkaar te zetten! Cool he 😄

Inhoud

  1. Controle van de instellingen van je iPhone
  2. Controle van de instellingen van Flitsmeister
  3. Flitsmeister adviezen
  4. Gebruik van Flitsmeister
  5. Route programmeren in de app

1 Controle van de instellingen van je iPhone

  • Ga naar instellingen van je telefoon
  • Ga naar “Mobiel netwerk” en controleer of het schuifje achter ‘’Mobiele data’’ is ingeschakeld
  • Ga naar “Opties mobiele data” en schakel 4G in
  • Ga naar “Gesprekken en data” zodat er een vinkje achter verschijnt.
  • Ga terug naar “Mobiel netwerk” en klik linksboven op het blauwe pijltje.
  • Controleer of het schuifje achter “Dataroaming” is ingeschakeld (groene kleur)
  • Ga terug naar “Mobiel netwerk” door linksboven in het scherm op “Mobiel netwerk” te klikken
  • Scroll naar beneden en controleer of in het overzicht “Mobiele data” het schuifje achter “Flitsmeister” is ingeschakeld
  • Controleer als volgt dat Flitsmeister toegang tot je locatie heeft: > Klik op “Instellingen” > Klik op “Flitsmeister” > Controleer onder ‘’Geef Flitsmeister toegang tot’’: Locatie en Mobiele data. Wanneer je geen mobiele data hebt ingeschakeld, krijg je alleen meldingen van trajectcontroles en flitspalen. En dus niet van mobiele flitsers, files en incidenten.

2 Controle van de instellingen van Flitsmeister

  • Ga naar Flitsmeister
  • Je ziet links onderin het scherm de lijst met alle weergaven. Bovenaan zie je de knop ‘’Melden’’. Hier kan je bijvoorbeeld een file melden, of een mobiele flitser. Rechtsboven vind je dan nog de ‘’Instellingen’’.
  • Zet het schuifje van “Geluid” in de instellingen vervolgens op 100%. Deze instelling kan met behulp van de volumeknoppen aan de linkerzijde van de iPhone worden gewijzigd. Om het testgeluidje te horen druk je op het speakertje boven de instelling.
  • Zet onder “Kanaal” het schuifje achter iPhone speaker op “Aan” (blauwe kleur) en controleer of achter iPhone een vinkje staat
  • Zet onder “Volume” het schuifje achter “Automatisch” op “Aan” (blauwe kleur)
  • Zet onder “Overige” het schuifje achter “Gesproken meldingen” en bij “Geluid afspelen bij opstarten” op “Aan” (blauwe kleur)
  • Ga terug naar “Instellingen” door linksboven in het scherm op “Instellingen” te klikken. Controleer de volgende instellingen onder > Instellingen > Geavanceerde instellingen:

Signalering flitsers

  • Dat het schuifje achter “Signaleer bij nadering” op blauw staat
  • Dat “Wanneer” op 30 sec is ingesteld
  • Dat “Geluidseffect” op (bijv.) Sirene is ingesteld

Schermweergave flitsers

  • Dat achter “Toon op dashboard” en “Toon op kaart” de schuifjes op blauw staan

Ga terug naar “Instellingen”

Flitspalen

  • Dat het schuifje achter “Signaleren” op blauw staat
  • Dat “Wanneer?” op 20 sec is ingesteld
  • Dat “Geluidseffect” op (bijv.) Sirene is ingesteld

Schermweergave flitspalen

  • Dat achter “Toon op dashboard” en “Toon op kaart” de schuifjes op blauw staan

Ga terug naar “Instellingen”

Trajectcontroles

  • Dat het schuifje achter “Signaleer bij nadering” op blauw staat
  • Dat “Wanneer?” op 20 sec is ingesteld
  • Dat “Geluidseffect start” op (bijv.) Alarm1 is ingesteld
  • Dat “Geluidseffect stop” op (bijv.) Alarm3 is ingesteld

Schermweergave trajectcontroles

  • Dat achter “Toon op dashboard” en “Toon op kaart” de schuifjes op blauw staan

Ga terug naar “Instellingen

Files

  • Dat het schuifje achter “Signaleer bij nadering” op blauw staat
  • Dat “Wanneer?” op 30 sec is ingesteld
  • Dat “Geluidseffect start” op (bijv.) Alarm1 is ingesteld
  • Dat “Geluidseffect stop” op (bijv.) Multi Tone Alarm is ingesteld

Schermweergave files

  • Dat achter “Toon op dashboard” en “Toon op kaart” de schuifjes op blauw staan

Ga terug naar “Instellingen”

Incidenten

  • Dat het schuifje achter “Signaleer bij nadering” op blauw staat
  • Dat “Geluidseffect start” op (bijv.) Subtle Beep is ingesteld
  • Dat achter “Toon op dashboard” en “Toon op kaart” de schuifjes op blauw staan

Ga terug naar “Instellingen”

Populaire flitslocaties

  • Het schuifje achter “Signaleer bij nadering” zet je op blauw
  • “Wanneer?” is op 20 seconden ingesteld
  • Het “Geluidseffect” op (bijv.) Sirene is ingesteld
  • Achter “Toon op dashboard” en “Toon op kaart” zet je de schuifjes op blauw

Ga terug naar “Instellingen”

Signalering hulpvoertuigen

  • Het schuifje achter “Ambulance signalering” zet je op blauw

Ga terug naar “Instellingen”

Geluid van routes

  • Het schuifje achter “Bestemming bereikt geluid” staat op blauw

Ga terug naar “Instellingen’’ > Scroll naar beneden > Klik onder “Algemeen” op:

  • Taal > Plaats een vinkje achter “Nederlands”
  • Flitspalen Europa > Nu verschijnt een bericht m.b.t. de vaste flitspalen in heel Europa
  • Klik in dit scherm op de link “hier” > Nu verschijnt een overzicht van hetgeen de app FM in elk land aanbiedt

Algemeen

  • Klik op “Nachtmodus” > Zet het schuifje achter “Automatisch bepalen” op blauw

Ga terug naar “Instellingen”

  • Klik op “Automatisch starten” > Zet het schuifje achter “Automatisch stoppen” op blauw

3 Flitsmeister adviezen

Om relevantere verkeersinformatie te krijgen adviseert Flitsmeister om vooraf door een bestemming in te voeren een route te kiezen (programmeren volgens onderstaande instructie) zodat Flitsmeister weet waar je naar toe rijdt. Door dit advies op te volgen krijg je het beste route-advies naar je bestemming op basis van de verkeersinformatie. Daarnaast ontvang je alleen nog maar waarschuwingen die echt relevant zijn op jouw route (bijvoorbeeld geen waarschuwingen voor flitsers in de andere rijrichting)

Om snel een overzicht te krijgen van alle bekende meldingen is het aanbevelenswaardig om voordat je de weg opgaat op het icoontje “Lijstweergave” (is het uiterst linkse icoontje in de zwarte balk) te klikken. Je kunt dan door naar beneden scrollen in de lijst opzoeken voor welke wegen “Meldingen” bekend zijn. Ook kan je jouw favoriete wegen aanvinken, zodat je daar de informatie altijd als eerst ziet

Om het tijdrovend zoeken in de lijst te vereenvoudigen kun je door bovenaan in de “Lijstweergave” op het +-teken te klikken jouw favoriete (A- en N-) wegen in de lijst selecteren en instellen. Na het klikken op het icoontje “Lijstweergave” (is het uiterst linkse icoontje in de zwarte balk) verschijnen de geselecteerde wegen boven in de lijst zodat je onder “Favoriete wegen” snel kunt zien op welke wegen “Meldingen” bekend zijn

4 Gebruik van Flitsmeister

  • Zie bovenstaande adviezen
  • Klik in de zwarte balk beneden in het scherm op “Lijstweergave” (uiterst links icoontje in de zwarte balk)
  • Selecteer onder de blauwe balk boven in het scherm welke waarschuwingen u wilt ontvangen (bijv. Alles/ Flitsers/ Files/ Werkzaamheden)
  • Kies rechtsonder in het scherm het toepasselijke land (bijv. NL)
  • Klik in de zwarte balk beneden in het scherm op “Dashboard” (is het middelste icoontje in de zwarte balk)
  • Zolang op de huidige weg geen relevante meldingen bekend zijn verschijnt in het scherm de boodschap “Geen meldingen bekend op je huidige weg”
  • Selecteer tijdens het rijden het icoontje “Dashboard” (is het middelste icoontje in de zwarte balk)

5 Route programmeren in de app Flitsmeister

Opmerking vooraf: de app Flitsmeister is (nog) niet geschikt om als navigatie te gebruiken. Wel als routeplanner!

  • Indien de afbeelding van een vergrootglas rechtsonder in het scherm niet zichtbaar is klik in de zwarte balk beneden in het scherm op de afbeelding van “Kaartweergave” (uiterst rechts icoontje in de zwarte balk)
  • Klik rechtsonder in het scherm op de afbeelding van een vergrootglas > Nu verschijnt het scherm “Navigeer naar” > Door op “Recente zoekopdrachten” te klikken verschijnt nu evt. een overzicht van eerder geprogrammeerde “Recente Zoekopdrachten” > Indien de gewenste bestemming hiertussen staat klik op de gewenste bestemming > Indien gewenst kunnen in dit overzicht alle “Recente Zoekopdrachten” worden gewist door op “Wis” te klikken

Of:

  • Klik op “Andere bestemming”
  • Klik in het zoekveld op “Zoeken” > Nu verschijnt het toetsenbord
  • Vul de adresgegevens in (denk aan het invullen van de keuze van het gewenste land van bestemming!).
  • Klik op “Start deze route”.
Auteur: Leo Rademakers

Gebruiksaanwijzing Flitsmeister voor iOS was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Liefde voor onze gebruikers ❤

$
0
0

Met de grootste verkeersapplicatie van Nederland is het niet gek dat we dagelijks berichten binnen krijgen via onze social media kanalen. Gebruikers hebben vragen over de app, willen ons laten weten hoe blij zij met ons zijn óf gebruikers willen ons helpen. In dit korte overzicht zie je de mooie woorden van onze gebruikers.

Hulp van onze gebruikers

Een maand geleden kregen wij een bericht binnen van de 77-jarige Leo, die vragen had over de app. Hier op volgend kwam Leo met iets waar wij heel blij van werden. Leo heeft de tijd genomen om een volledige handleiding te schrijven voor Flitsmeister! Dit concept hebben wij doorgenomen en we werden alleen maar enthousiaster. Want hoe vet is dat een van onze gebruikers zelfs de moeite neemt om een volledige gebruiksaanwijzing voor Flitsmeister (iOS) te schrijven?!

Ook is Leo bij ons op bezoek geweest zodat wij hem konden bedanken voor zijn werk. Hier vind je de gebruiksaanwijzing. Bedankt Leo, we zijn je dankbaar!

Gebruiksaanwijzing iOS

Liefde voor onze gebruikers ❤ was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Met succes verlengd: PRO voor 4,49!

$
0
0

Wil jij een jaar lang advertentie vrij rijden, je eigen foto uploaden in je dashboard en meedoen aan speciale acties? T/m aanstaande maandag is de prijs van PRO 4,49 in plaats van 8,99. Al meer dan 23.000 gebruikers rijden met PRO! Wil jij dat ook?

Ga naar https://www.flitsmeister.nl/pro.html of naar de app en word PRO

Let op: Ben je al PRO? Dan kan je alvast verlengen. Vul dan het e-maildres van je huidige FM account in bij onze website.


Met succes verlengd: PRO voor 4,49! 🎉 was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Winterbanden: waarom eigenlijk?

$
0
0

De wintermaanden zijn weer begonnen. Dus het is weer tijd om je winterbanden onder de auto te zetten! Maar waarom is dat nu zo belangrijk?

Veiligheid

Winterbanden zorgen ervoor dat je meer grip hebt tijdens de winterse omstandigheden. Oftewel, veiligheid. In veel landen in Europa, bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk, is het gebruik van winterbanden verplicht. Bij temperaturen onder de 7 graden wordt zelfs al aangeraden om de zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. 😯

Weetje: Wist je dat een auto op winterbanden bij 7 graden die 100 km/u rijdt en remt op een nat wegdek, 4 meter eerder stil staat dan dezelfde auto met zomerbanden?

Politie

Politieauto’s die met spoed naar een misdrijf, ongeval of ander onheil moeten rijden, rijden ook met winterbanden. Het is voor het eerst dat alle (4.000) politieauto’s die te hulp schieten winterbanden hebben tijdens deze periode.

In 2012 vonden de politiekorpsen dat de aanschaf van winterbanden te duur of onzin is. Nu zien ze in dat het zeker veiliger is om met winterbanden te rijden in de winter, vooral als dit met spoed is. 🚓 Uit onderzoeken van wintersportlanden blijkt dat winterbanden ook écht veiliger zijn. Maar daar is het ook verplicht. In ons land is dat effect minder duidelijk te meten.

De voordelen van winterbanden

  • Kortere remweg en minder kans op ongelukken onder de 7°C
  • Betere wegligging dankzij zachtere rubbersamenstelling
  • Meer grip op de weg dankzij de lamellen in het profiel
  • Meer veiligheid voor jou, jouw passagiers en mede-weggebruikers
  • Je spaart de zomerbanden: deze gaan zo langer mee
  • Veilig op weg bij regen en sneeuw

Flitsmeister en veiligheid

Wij vinden veiligheid (naast geld en tijdbesparing) belangrijk. Winterbanden zijn nu eenmaal duur maar een verstandige en veilige investering. En daarbij gaan je zomerbanden dus ook langer mee. Qua veiligheid zorgen wij er voor dat we dit toepassen in de app en informeren wij onze gebruikers graag met weetjes zoals je in deze blog leest. In de app geven wij onder andere meldingen van hulpvoertuigen en is het dashboard zo ingericht dat onze gebruikers in één oogopslag geïnformeerd worden. In de toekomst komt er nog meer, dus blijf ons zeker volgen!

Download de app hier voor iOS en hier voor Android. Volg ons op FacebookInstagram Twitter LinkedIn. 🤳🏼

Winterbanden: waarom eigenlijk? was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Aankomsttijd en locatie delen

$
0
0

Hey! Ik ben Milo en ik loop sinds september stage bij Flitsmeister. Toen ik op de eerste dag op kantoor kwam, kreeg ik te horen wat voor een project ik zou gaan realiseren tijdens mijn stage. Dit was het delen van je reistijd via de app. Het project houdt in dat je vanuit de app een link kan sturen naar je vrienden of familie, zodat ze je locatie en aankomsttijd kunnen volgen via bijvoorbeeld WhatsApp. Vanaf het begin was ik erg enthousiast over dit project aangezien het veel raakvlakken heeft met de verschillende aspecten van programmeren, zoals App development, Backend, Databases, Websites en Servers. Erg vet allemaal maar ook lastig, want hoe zet je dit alles nou op zonder enige ervaring te hebben met de gebruikte programmeertalen of technieken?

Het realiseren van een idee

Waar moet ik beginnen? Hoe ga ik het uitwerken? Waar moet ik allemaal aan denken? Dit zijn de vragen die in mij opkwamen, maar door de hulp van mijn vriendelijke (en wijze) collega’s was het goed te doen. Ze hebben mij de goede kant op gestuurd en vanaf daar kon ik zelfstandig aan de slag.

Wow, het werkt!

Eerste versie van de website

Door te werken met de ontwikkelmethode SCRUM lever je elke paar weken een volledig werkend stuk software op. Ik begon dus met het simpelste van het simpelste: het doorsturen van een waarde vanaf de app naar de backend. Hier was nog niks spannends aan te zien, alles gebeurde nog op de achtergrond, maar naar mate het project vorderde was er steeds meer te zien hoe het project zich vormde. Dit uitte zich bijvoorbeeld op een bare-bones website waar alleen de huidige locatie van de gebruiker te zien was. Voor mij was dit een moeilijke opdracht, terwijl dit voor een gebruikers nog niet zo ingewikkeld lijkt.

Toen de basis van het onderliggende systeem klaar was kon ik mij gaan focussen op de website. Vanaf dat moment werd wat ik heb gemaakt pas goed gevisualiseerd en was ik toch best trots dat het allemaal werkt en er mooi uit ziet. 😄

Van werkend product tot toevoeging in de app

Het is een groot proces om van een werkend product naar de echte toevoeging in de app te gaan. Er gaan nog veel stappen aan vooraf zoals bijvoorbeeld het uitgebreid testen van de app, klaarzetten van servers en het submitten naar de App Store en Google Play. Nu alles klaar is om uitgebracht te worden, is het best spannend om de reacties van de gebruikers af te wachten!

Hoe werkt het delen van je aankomsttijd en locatie?

  • Open Flitsmeister en tik op je dashboard of kaartenscherm op het vergrootglas
  • Navigeer naar een bestemming, zoals bijvoorbeeld je thuis- of werkadres
  • Start de route en tik onderaan op de reis- en aankomsttijd
  • Klik op ‘Deel mijn locatie’. Het deelmenu wordt geopend waarbij je de link via bijv. Whatsapp kan delen
  • De ontvanger kan de link openen in een browser en daar je aankomsttijd en locatie bekijken, totdat jij het delen stopzet, op je bestemming aankomt of de app afsluit

Aankomsttijd en locatie delen was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.


Flitsmeister verbetert design en komt met navigatie (BETA)

$
0
0
In de nieuwste versie van Flitsmeister zijn grote design verbeteringen doorgevoerd en is de meest gevraagde feature navigatie met gesproken instructies (BETA) toegevoegd.

Design verbeteringen

Het oude design van de waarschuwingen op de kaart heeft ervoor gezorgd dat veel ruimte verloren is gegaan. Flitsmeister geeft hier een andere invulling aan door middel van een nieuw design. De schermen van de waarschuwingen zijn volledig naar boven geplaatst. Er wordt meer ruimte gecreëerd op de kaart, waardoor de gebruiker hier altijd goed zicht op heeft. Ook zijn de snelheidsindicatoren en reistijden aangepast op een manier die minder ruimte inneemt. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat de gebruiker alle verkeersinformatie in één oogopslag kan zien.

Navigatie met gesproken instructies (BETA)

Navigatie in Flitsmeister is de meest gevraagde feature ooit. Inmiddels is het mogelijk om naar jouw eindbestemming te navigeren. De instructies worden op minimale wijze in beeld gebracht met gesproken berichten en minimale afleiding. Op het moment dat de gebruiker de instructie daadwerkelijk uitvoert, wordt deze vergroot en ondersteund met spraak.

De functie is als BETA-feature aan de app toegevoegd, omdat Flitsmeister mogelijkheden ziet om te verbeteren. Om ervoor te zorgen dat de juiste dingen verbeterd worden, is feedback van gebruikers cruciaal. Zo wordt er gezamenlijk gewerkt aan verbeteringen in de app.

Aankomsttijd en locatie delen

Het delen van je aankomsttijd en locatie is al mogelijk sinds de vorige update. Door de feedback van gebruikers, is deze functie in Flitsmeister 7.0 verbeterd. Wanneer een gebruiker zijn aankomsttijd en locatie deelt, ziet de ontvanger nu ook de huidige snelheid. Op deze manier kan de ontvanger makkelijk achterhalen of iemand in de file staat of alweer aan het rijden is.

‘‘Het is alweer acht jaar geleden sinds de eerste release van Flitsmeister en nu zijn we zo ver dat Flitsmeister 7.0 is gelanceerd. Een pittige release met de meeste gevraagde feature ooit! Eindelijk kunnen we navigatie aanbieden aan onze gebruikers en daar zijn we trots op. De app is in een nieuw jasje gestoken, die de gebruikerservaring nog beter maakt. 7.0 legt een basis voor de toekomst, een toekomst waarin gebruikers veel gaafs van ons kunnen verwachten’’ — Jorn de Vries van Flitsmeister

Noot voor de redactie

Over Flitsmeister B.V.

Sinds de oprichting in 2012 is Flitsmeister, met 1,2 miljoen gebruikers, uitgegroeid tot de grootste verkeersapplicatie van de Benelux. Dankzij onder andere Floating Car Data is het bedrijf in staat om verkeersstromen in heel Nederland in kaart te brengen. Het streven naar continue verbetering en innovatie leidt tot een hechte community van gebruikers die elkaar via de apps voor iOS en Android voorzien van actuele en nauwkeurige verkeersinformatie.

Meer informatie

Via ons contactpersoon voor de pers:

Jorn de Vries

T: +31 6 81 49 50 75

E: Jorn@flitsmeister.nl

www.flitsmeister.nl

Beeldmateriaal

Beschikbaar via www.flitsmeister.nl/beeldbank


Flitsmeister verbetert design en komt met navigatie (BETA) was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Je gaat de weg op en neemt mee…

$
0
0

Soms ontstaat er onduidelijkheid bij automobilisten wat verplicht in je auto moet liggen. Maar verplicht of niet, de volgende spullen die we voor jou op een rijtje hebben gezet mogen tijdens de reis niet ontbreken.

1. Veiligheidsvest: handig in het donker

Voor pechgevallen en ongelukken is het verstandig om een veiligheidsvest bij je te hebben. Zo ben je ‘s avonds goed zichtbaar in het donker.

2. Veilig de weg op met een verbandtrommel en een lifehammer

Het is een overbodige luxe maar vooral handig om een verbanddoos bij je te hebben. Een lifehammer is handig in noodsituaties, bijvoorbeeld als je de gordel moet doorsnijden.

3. Boetes voorkomen? Vergeet geen reservelampen

Gaan je lampen kapot en word je staande gehouden door de politie? Zorg ervoor dat je reservelampen bij je hebt. Zo zorg je dat je ervoor dat je 100 euro boete voor je lamp vermijdt.

4. Handig om mee te nemen

Tijdens de rit kan er altijd iets onverwachts gebeuren. Je auto houdt er mee op of je kan vast te komen staan in het verkeer. Daarom is het altijd handig om eten en drinken bij je te hebben. Maar ook een zaklamp en een autolader zijn heel handig.

5. Verplicht in het buitenland

🇦🇹 Oostenrijk — Gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos en een vignet.

🇩🇪 Duitsland — Gevarendriehoek, veiligheidsvest en een verbanddoos.

🇪🇸 Spanje — Gevarendriehoek, reservewiel óf een bandenreparatieset en een veiligheidsvest.

Meer lezen? Check: https://www.generali.nl/autoverzekering/met-de-auto-naar/

6. Flitsmeister aan = gaan 🤳

De bovenstaande dingen zijn belangrijk, maar uiteraard kan je onze app ook niet weg denken. Om tijdens het rijden jouw veiligheid en die van anderen te vergroten, waarschuwt onze app je voor allerlei gevaarlijke situaties zoals stilstaande voertuigen, wegwerkzaamheden, obstakels en ongevallen. Maar ook word je gewaarschuwd voor naderende ambulances of stilstaande pijlwagens. Ambulances met de sirene aan sturen via Flitsmeister een signaal wanneer zij achter je rijden zodat je veilig kunt uitwijken. Safety first!


Je gaat de weg op en neemt mee… was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Persoonlijke uitnodiging van team Backend

$
0
0

Weet jij de weg in een terminal te vinden? En verzorg je graag een aantal Linux servers met alle software die erop draait?

Ons Team

Wij verzorgen samen de backend van heel Flitsmeister en verwanten. Wij zorgen ervoor dat alle informatie die gebruikers via de app versturen, verwerkt worden en weer beschikbaar gemaakt worden voor de mobiele applicaties. Daarnaast zorgen wij ook dat veel van deze informatie terecht komt bij partijen waar we mee samenwerken.

Wij verzorgen een 30-tal servers die een thuis hebben bij Amazon Web Services. Daarnaast hebben we een hoop aantal andere diensten van AWS in gebruik, zoals Amazon S3, Lambda’s, API Gateway’s, CloudFront. Dit alles vormt samen de backend. Wij zorgen ervoor dat deze altijd blijft draaien en wij zorgen er ook vooral voor dat de backend zichzelf draaiend houdt zodat wij lekker kunnen slapen en zonder zorgen op vakantie kunnen gaan. 😎

Alle servers draaien op Debian 9 (Stretch) en Amazon Linux (1), wij werken graag met de laatste software en dit zullen wij dus ook snel up-to-date houden. Alles is ingericht om zo snel mogelijk een rollback te kunnen uitvoeren, mocht er een fout gemaakt worden. Wij verwachten dat je je zelf wegwijs kan maken met een terminal, op de Macbook die je van ons zal krijgen en op alle servers waar je toegang tot zal krijgen via SSH.

Onze projecten bestaan voornamelijk uit Node.js ES6, waar wij veelal gebruik maken van ES6 generators. We maken ook veelvuldig gebruik van Hapi.js en we hebben een bepaalde code richtlijn. We hebben nog een aantal legacy projecten in PHP, waarbij ook her en der Laravel gebruikt is, maar ook deze zijn wij van plan om te bouwen naar Node.js.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden als Backend developer binnen ons bedrijf? Ga naar: http://werkenbij.flitsmeister.nl/backend-developer/nl

Persoonlijke uitnodiging van team Backend was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Meeloopdagen van studenten bij FM

$
0
0

Wij zijn Irina en Meike (links en midden op de foto) en zitten op dit moment in ons eindexamenjaar. Om ons te oriënteren op onze vervolgopleiding hebben wij twee dagen bij een bedrijf in onze studierichting mee gelopen om een indruk te krijgen van hoe het er in een organisatie aan toe gaat.

Flitsmeister

Tijdens de dagen bij Flitsmeister hebben wij een kijkje genomen bij de afdeling ‘’Marketing en Sales’’ omdat wij van plan zijn om een economische studie te gaan doen. De eerste dag hebben wij uitleg gekregen over het bedrijf, maar ook over de verdienmodellen. Want een gratis app, hoe verdient het bedrijf dan hun inkomen?

Team

Het was voor ons bijzonder om te zien dat er zo’n groot team achter deze app zit. Op de tweede dag kregen wij een opdracht: een social post schrijven voor LinkedIn en Facebook. Dat was lastiger dan verwacht! Er zijn allerlei aspecten die komen kijken bij het schrijven van een social post. Denk hierbij aan de doelgroep waar je mee te maken hebt, maar ook de boodschap en het doel van je post. Uiteindelijk is dit, met een beetje hulp van anderen, gelukt!

De toekomstige automobilist

Hoe kan Flitsmeister de automobilist van de toekomst bereiken? Omdat wij vallen in deze generatie (16–18 jaar) was dit voor ons een interessant onderzoek. ‘’Waar moeten we beginnen?’’, was onze eerste gedachte. En waar zit onze generatie nu op? Na wat lezen en zoeken op internet, kregen wij de eerste ideeën. Volgens ons hebben rijinstructeurs een grote invloed op hun leerlingen. Als Flitsmeister contacten zou leggen met rijscholen en zo via rijscholen gepromoot zou worden, zou Flitsmeister de toekomstige generatie bereiken.

Door deze meeloopdagen hebben we nog een keer de bevestiging gekregen voor onze studiekeuze voor de opleiding bedrijfskunde. We willen Flitsmeister, en in het bijzonder Jorn en Kim, bedanken voor het mogelijk maken van deze twee meeloopdagen! 😉


Meeloopdagen van studenten bij FM was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Flitsmeister maakt fileflirten mogelijk

$
0
0

Flitsmeister staat bekend als de app die de gebruiker normaliter om files heen leidt. Wanneer gebruikers ondanks dat toch in de file belanden, biedt de app nu een mogelijkheid om het file rijden leuker te maken. De gebruikers met versie 7.3 kunnen vanaf aankomende vrijdag gebruik maken van een nieuwe feature: Flirtmeister.

Flirten met Flirtmeister

Gebruikers kunnen één keer per half uur een flirt versturen naar de medegebruiker in dezelfde file. De flirt komt bij de juiste persoon terecht wanneer je op het hart klikt in de app. De gebruikers krijgen aan het einde van de rit een overzicht met het totaalaantal ontvangen flirts met een link naar het forum van Flirtmeister.

Forum van Flirtmeister

Hebben de gebruikers van Flitsmeister een leuk persoon gezien in de file en willen zij in contact komen met diegene? Dan kunnen zij vanaf nu op het forum van Flirtmeister een oproep plaatsen met informatie over een persoon (auto, uiterlijk en geslacht), om zo de mogelijkheid te bieden om elkaar te ontmoeten.

Community

Door middel van deze feature wilt Flitsmeister het reeds aanwezige community gevoel nog verder versterken. Naast het helpen van elkaar met verschillende verkeersmeldingen biedt de app nu meer manieren tot elkaar te verbinden. Het uiteindelijke doel is om meer gebruikersgroei te realiseren wat als gevolg oplevert dat verkeersinformatie verbeterd wordt.

Wat is er nu leuker dan een love story die begint met ‘’Tijdens de file met Flirtmeister 💙…’’

Noot voor de redactie

Over Flitsmeister B.V.

Sinds de oprichting in 2012 is Flitsmeister zowel als web- als mobiele applicatie uitgegroeid tot de grootste verkeersinformatiedienst van Nederland. Dankzij onder andere Floating Car Data is het bedrijf in staat om verkeersstromen in heel Nederland in kaart te brengen. Het streven naar continue verbetering en innovatie leidt tot een hechte community van gebruikers die elkaar via de apps voor iOS en Android voorzien van actuele en nauwkeurige verkeersinformatie.

Meer informatie

Via ons contactpersoon voor de pers:

Jorn de Vries

T: +31 6 81 49 50 75

E: Jorn@flitsmeister.nl

www.flitsmeister.nl

Beeldmateriaal

Beschikbaar via www.flitsmeister.nl/beeldbank

Download de app in de App Store of Play Store

Flitsmeister maakt fileflirten mogelijk was originally published in Flitsmeister blog on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

Viewing all 119 articles
Browse latest View live